80 Lerintadi
Business / Food and Related Products

Kernthermometer

Kernthermometer

Met een kernthermometer is het mogelijk vlees perfect te bereiden. Vaak wordt de gaarheid op gevoel bepaalt. Het gevaar is dat het vlees niet gaar geserveerd wordt. Met een kernthermometer is dit te voorkomen. Voor elk stuk vlees geldt een andere kerntemperatuur voor de gaarheid. Wanneer de kernthermometer op de juiste manier wordt ingebracht is de kerntemperatuur uiterst nauwkeurig te bepalen. De kernthermometer beschikt over een insteekvoeler die je tot minimaal 3 cm in het product steekt. De voelertip is voorzien van een sensor waarmee de kerntemperatuur gemeten wordt. De kerntemperatuur wordt weergegeven in het display. 

Door gebruik te maken van een kernthermometer kun je de juiste gaarheid garanderen en daarmee de voedselveiligheid waarborgen. Ga je uit van eigen intuïtie kan de dat niet, en behalve het niet waarborgen van de voedselveiligheid, beïnvloedt de gaarheid ook de textuur. Wat uiteraard niet bijdraagt aan de smaak van het vlees.

Kernthermometer en voedselveiligheid

Voor zowel de hobbykok als de professional is een kernthermometer dé oplossing! Je serveert altijd gaar vlees wat bijdraagt aan het waarborgen van voedselveiligheid. Als professional binnen een bedrijf is het ook verplicht om de voedselveiligheid te kunnen garanderen en te voldoen aan o.a. de richtlijnen van HACCP.

Met de juiste verhitting en de juiste kerntemperatuur maak je aanwezige bacteriën onschadelijk. Bacteriën zoals E.colli of salmonella. Wanneer dit niet gebeurt kunnen je gasten voedselvergiftiging oplopen na consumering.

Kernthermometer toepassen

Bij het bereiden van vlees moet je weten hoe een kernthermometer op de juiste manier wordt gebruikt. Het is belangrijk dat de insteekvoeler van de kernthermometer op de juiste plek ingebracht wordt. Doe dit in het dikste gedeelte van het vlees. Zorg dat de insteekvoeler niet te dicht bij het vet of bot ingestoken wordt. Het vet zorgt voor isolatie, waardoor de kernthermometer een lagere temperatuur zal weergeven dan de kerntemperatuur daadwerkelijk is. Wanneer de insteekvoeler te dicht bij het bot ingebracht wordt kan het zijn dat de kernthermometer een te hoge kerntemperatuur weergeeft. Het bot wordt snel heet en kan leiden tot verkeerde meetresultaten. Wat als gevolg heeft dat het vlees nog niet gaar genoeg is.

Welke kernthermometer?

Ben jij een professional? En werk je in een grootkeuken? En moet je voldoen aan de strenge richtlijnen? Dan is de Ebro TFX410 kernthermometer kwalitatief gezien de beste keuze. De kernthermometer is zeer nauwkeurig (± 0,3°C), heeft een hoge meetbereik en zowel de voelerkabel als het handvat zijn hitte bestendig. Wanneer je als hobby kok gebruik gaat maken van een kernthermometer is de Ebro TLC 700 wellicht een goed alternatief. De TLC 700 is tot op  ±0,5°C nauwkeurigheid en een meetbereik -30°C tot 220°C.

Kernthermometer kalibreren

Het is als ondernemer in de horeca belangrijk dat gebruik gemaakt wordt van een gekalibreerde kernthermometer. U weet dat de kernthermometer nauwkeurige metingen weergeeft, waardoor voedselveiligheid gewaarborgd kan worden. Wanneer de kernthermometer jaarlijkse gekalibreerd wordt voldaan aan de richtlijnen en komt men niet voor verrassingen te staan bij diverse controles. 

 

https://webshop.gullimex.com/nl-NL/Webshop/Producten/Food/Thermometers.aspx